I gamle dage var det et sikkert forårstegn, når hønsene begyndte at lægge æg igen.
Ægget er også symbol på opstandelsen. Æggeskallen ser død og livløs ud som graven. Men inden i skallen bryder et nyt liv frem, ligesom Jesus brød ud af grav og død, da han opstod påskemorgen. Det er også en gammel skik at pynte sine æg -

I Kongernes samling på Amalienborg findes et guldæg med høne - inspiration til hele denne påskeudstilling og inspirationen til Fabergés fantastiske æg.  

Et Fabergé-æg er et smykkeæg, der er skabt af huset Fabergé i Det Russiske Kejserrige. Der blev fremstillet 69 æg, hvoraf 57 er bevaret. De blev fremstillet under vejledning af Peter Carl Fabergé mellem 1885 og 1917. De mest berømte er de 50 "kejser"-æg, hvoraf 43 er bevaret, der blev fremstillet til de russiske zarer Aleksandr 3 og Nikolaj 2 som påskegaver til deres hustruer og mødre.

Det første Fabergé-æg blev fremstillet til zar Aleksandr 3., der havde besluttet at give sin hustru, danskfødte Kejserinde Dagmar af Rusland, en gave i form af et påskeæg for at fejre deres 20 års forlovelsesdag. Ideen til et æg med en overraskelse kom fra ”Hønen i ægget” et elfenbensæg med et guldæg med en guldæggeblomme med en guldhøne med en krone med perler og diamanter med en fingerring af guld og diamanter- alt sammen inden i hinanden, som en babusjkadukke.

Hvert æg skulle rumme en overraskelse

Kunstneren fik carte blanche

Kejser og kejserinde forsøgte at udfritte om hvad ægget indeholdt – og et år fik som svar, at i år skal ægget være firkantet ellers var det blot: ”Deres Majestæt vil blive tilfreds”.