Kirkesølv

Claus Bjerring Forside
Kirkesølv skal udføres så kalk, oblatæske, disk, vinkande, dåbsfad og dåbskande er forbundet med kirkerummets form og ide. Det er betydningsfulgt at skabe kirkesølv der afspejler vor tid, men også vigtigt at nyt altersølv harmonere med et, måske meget gammelt, kirkerum fyldt med genstande skabt gennem århundredre. Derfor bruger jeg altid megen tid, på at finde den rette udformning af altersølvet. Jeg finder det væsentligt at formgivningen finder sted i et tæt samarbejde med de mennesker der i fremtiden skal bruge genstandene, en dialog der altid bringer en ekstra dimension og historie ind i altersølvet.

Der er stor forskel på at skabe altersølv til en moderne kirke eller skabe en enkelt genstand der skal harmonere med ældre. På denne side viser jeg eksempler på begge dele.
Rigshopitalets Kirke
18 juni 2008 blev altersølv, dåbsfad og kande taget i brug.
Hospitalets kirke er efter en grundig renovering genindviet. Kirken er et meget enkelt rum, alterbord prædiekestol og knæfald er udført i mørkpatineret tombak. Bag alterbordet er en lysvæg.
Til det meget enkle lyse rum, fandt jeg det naturligt at udarbejde kirkesølv med en meget levende overflade. I dåbsfadet ønskede jeg at lade lyset spille som i en urolig vandflade, den levende overflade fortsætter i dåbskanden der rejser sig fra fadet som en vandsøjle, urolige overflader er gennemgående tema for sølvet udført til Rigshospitalets Kirke.
 
Grønnevang Kirke 2008. Birketræerne udenfor og de rette linier indenfor i kirkesalen , har inspireret og er blevet gennemgående tema i de forskellige dele af altersølvet og lysestagerne som jeg har tegnet og fremstillet til Grønnevang Kirke i Hillerød.
 
Kalk til Hejninge Kirke taget i brug skærtorsdag 2014.
Efter et besøg i kirken og en samtale med menighedsrådet skitsere jeg min ide - først på papir, siden i plastelina. Modellen var i naturlig størelse og kunne sættes på alteret, det var således nemt at afgøre om der skulle ændres ved kalkens proportioner før jeg skabte kalken i sølv.
 
Vinkande til Lillerød Kirke 2005. Kanden er klasisk i sit udtryk, fod og hank er ciseleret så der bliver et samspil med alterkalken fra 1700. tallet. Disk og æske er ældre end kalken og meget enkle i deres form, med kanden har jeg søgt at binde de meget forskellige dele sammen.
 
Lysestager til Tirsted kirke 2010
 
Anna Kirken København 2001. Lysestager af sølv med blå emalje indlagt
 

 

Gammel Holte Kirke 1999 - 2002. sølv med guldindlægning. dåbskande sølv og kobber. Kirken er konstrueret af sekskantede elementer, det er kalk, disk, æske, vinkande og dåbskande også.
 
Johannes Kirken Greve 1987. Altersølv, dåbskande og dåbsfad. Ottekanten er gennemgående i Johanneskirkens arkitektur og jeg har ladet ottekanten blive det tema som jeg har brugt som et bærende element i kalk æske disk og dåbskande.
 
 
Spænde i guld til bispekåben Roskilde 1989
 
Hjemmeberettelsessæt udført til Morsø Frimenighed. udført 1977, det først kirkesølv jeg har tegnet.